Cao-acties in Zuyderland Medisch Centrum op donderdag 16 maart

De cao-onderhandelingen tussen de NVZ (Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen) en de vakbonden zijn vastgelopen. Hierop is door de bonden een landelijke stakingsactie op 16 maart aangekondigd. Ook in Zuyderland Medisch Centrum wordt er actie gevoerd.

De stakingsactie bestaat uit het draaien van een zondagsdienst op een doordeweekse dag. Een zondagsdienst betekent dat betrokken werknemers wat betreft de patiëntenzorg werken alsof het zondag is.

Vanwege de impact van deze zondagsdiensten is besloten om álle poliklinieken en functieafdelingen (met uitzondering van Zuyderland GGZ) fysiek te sluiten op de locaties in Heerlen, Sittard-Geleen, Brunssum en Kerkrade. Dat geldt ook voor alle (externe) bloedpriklocaties, laboratorium en medische beeldvorming.

Acute zorg voor patiënten vindt uiteraard wel doorgang. Dat geldt ook voor oncologische behandelingen zoals chemotherapie. Electief geplande ingrepen zonder spoedeisend karakter zullen worden verplaatst. Patiënten en bezoekers van het ziekenhuis worden tijdig en op verschillende manieren geïnformeerd over de acties; diverse operaties en afspraken zijn inmiddels verzet.

Zuyderland vraagt dringend om patiënten donderdag 16 maart niet naar Zuyderland te sturen voor radiologische- of laboratoriumonderzoeken. Vanaf vrijdag 17 maart kunnen patiënten weer gewoon tussen 8.30 en 16.30 uur zonder afspraak terecht voor het maken van een röntgenfoto. Ook de bloedafname faciliteit is weer als regulier geopend; hiervoor moet wel een afspraak worden gemaakt. Mogelijk krijgen patiënten vrijdag 17 maart te maken met extra wachttijd.

Belangrijk voor huisartsen om te weten is dat de medisch specialisten beperkt aanwezig zijn in het ziekenhuis, net zoals tijdens een reguliere zondagsdienst. Alleen bij echte spoed is er een mogelijkheid tot intercollegiaal overleg via de spoedlijn: het prionummer is niet in gebruik. Wel is er mogelijkheid voor cito-bloedafname in Heerlen en Sittard-Geleen om te voorkomen dat cito-patiënten naar de SEH gaan. Bij de telefooncentrale wordt extra capaciteit ingezet (ook om eventuele telefoontjes van patiënten op te vangen). Het kan ook zijn dat huisartsen via de telefooncentrale worden doorverbonden met de dienstdoende specialist. Zuyderland vraagt huisartsen om vooral niet naar de afdeling Spoedeisende Hulp te bellen vanwege mogelijke overbelasting aldaar.


Bloedafname

Alle Zuyderland bloedafnamelocaties zijn gesloten. Deze dag zal er door de chauffeurs van Meditta géén materiaal worden opgehaald bij de huisartsenpraktijken. Uitsluitend voor CITO bloedonderzoek is de bloedafname op locatie Zuyderland Sittard en Heerlen open.

Op 16 maart wordt er ook niet aan huis geprikt.
 

Meer informatie?

Zie de e-mail die op 10 maart is verstuurd aan alle huisartsen. Hierin is ook een lijst met deelnemende afdelingen toegevoegd.