Van huisarts-naar-medisch specialist elektronisch advies en toegang tot ziekenhuiszorg; een systematische review

In het kader van zijn onderzoek publiceerde Ken Peeters, promovendus e-meedenkconsulten recent een nieuw artikel.

De vraagstelling hierin is of elektronische consultatie (e-consultatie) geassocieerd wordt met toegang tot zorg en het vermijden van ziekenhuisverwijzingen, en wat de kwaliteit is van het bewijs met betrekking tot deze uitkomsten?
In deze systematische review van 72 onderzoeken (grotendeels multispeciaal en uitgevoerd in Noord-Amerika) werd e-consult in verband gebracht met een betere toegang tot ziekenhuiszorg en een toename van het aantal vermeden verwijzingen naar de ziekenhuisspecialist.
De scores voor de beoordeling van aanbevelingen, beoordeling, ontwikkeling en evaluaties waren echter laag voor deze onderzoeken. De bevindingen suggereren dat e-consultatie verband houdt met verbeterde toegang tot zorg en het vermijden van onnodige ziekenhuisverwijzingen; het is echter moeilijk om conclusies te trekken vanwege de heterogeniteit en het gebrek aan bewijs van hoge kwaliteit.

Lees verder >>>
January 12, 2024 Family Physician–to–Hospital Specialist Electronic Consultation and Access to Hospital Care A Systematic Review
Ken M. M. Peeters, MA; Loïs A. M. Reichel, MA; Dennis M. J. Muris, PhD; et al - JAMA Network