Innovatie, data-analyse en wetenschappelijk onderzoek


MCC Omnes staat bekend als een kleine organisatie met een grote innovatiekracht. We benaderen de omgeving vanuit een transmuraal gezichtspunt (1e en 2e lijn), waarbij de patiënt / de zorgprofessional en de opgave van de regio centraal staan en waarbij PDCA hoog in het vaandel staat.

MCC Omnes werkt al jaren met een lerend systeem waarbij data-analyses en het genereren van spiegelinformatie (voor de achterban) vanzelfsprekende basisfuncties zijn. We schromen niet om nieuwe initiatieven onafhankelijk door de wetenschap te laten onderzoeken. Hiervoor werken we sinds lange tijd samen met de vakgroep HuisArtsGeneeskunde (HAG) van de UM.

 

Data-analyse

Binnen MCC Omnes is data-analyse een belangrijk aandachtsgebied waarin de volgende werkzaamheden plaatsvinden: 

Binnen de regio:
  • Diverse inhoudelijke analyses: o.a. diagnostiek, verwijzen en anderhalvelijnszorg. Deze informatie wordt gebruikt voor het bijsturen van het Anders Beter Centrum en DTO's.
  • Ontwikkeling dashboard PlusPraktijken / MCC Omnes.

Binnen de Mijnstreek:
  • Academische werkplaatsen in samenwerking met UM/HAG.
  • DOT-ZL: Data-OndersteuningsTeam Zuid-Limburg.



Wetenschappelijk onderzoek


E-meedenkconsulten
In samenwerking met het Zuyderland Medisch Centrum, VEZN (CZ/VGZ), MCC Omnes en de vakgroep Huisartsgeneeskunde van de Universiteit in Maastricht werkt promovendus Ken Peeters aan het evalueren van het e-meedenkconsult.
In dit interview vertelt Ken meer over het onderzoek dat hij doet naar het e-meedenkconsult. Eerder publiceerde hij al een systematische review en een kwalitatief onderzoek over de ervaringen van huisartsen en specialisten met dit e-meedenkconsult; een korte Nederlandse samenvatting daarvan is te lezen in dit artikel van Huisarts & Wetenschap.

Een artikel over de ervaringen van patiënten m.b.t. het e-meedenkconsult is ingediend. Een artikel over het effect van het e-meedenkconsult op ziekenhuisverwijzingen, en een aantal artikelen over het gebruik van het e-meedenkconsult bij verschillende vakgroepen volgen spoedig.
 
Ouderenzorg
Advance Care Planning (ACP) wordt steeds belangrijker in de medische zorg. Sommigen suggereren gestandaardiseerde benaderingen om ACP bij alle oudere volwassenen te initiëren. Het idee van patiëntgerichte zorg suggereert echter een meer genuanceerde aanpak die is afgestemd op de behoeften van individuele ouderen. Deze studie onderzocht hoe ouderen met verschillende opvattingen en behoeften over ACP op een adequate en meest voordelige manier kunnen worden benaderd door beroepsbeoefenaren in de gezondheidszorg.
Lees het artikel >>>