Dit was 2023

Het afgelopen jaar is er een van bezinning geweest. MCC Omnes bevindt zich in een sterk veranderende omgeving, waarvan de belanghebbenden aansturen op een integrale regionale aanpak. MCC Omnes heeft in 2023 een aanzet gemaakt om 'terug naar de basis' te gaan. Deze basis bestaat uit drie pijlers: integrale diagnostiek; lijnloze zorg en transmurale zorg. Ze rusten op een stevig fundament van gedegen kennis van innovatie, data-analyse en wetenschappelijk onderzoek. Een altijd lerend systeem waarbij PDCA hoog in het vaandel staat.

De belangrijkste hoogtepunten van het afgelopen jaar, per pijler:

 

1. Integrale diagnostiek

MCC Omnes heeft in samenwerking met Zuyderland een 'lerend systeem' (PDCA) opgezet met diverse interventies om bij te dragen aan het toegankelijk houden van de zorg in de regio. Dit komt tot uiting in de integrale labdiagnostiek: een optimaal gebruik van laboratoriumgegevens; toegankelijk voor de patiënt, huisarts en specialist; lijnloos, patiëntvriendelijk, met maximale inzet op kwaliteit, snelheid, doelmatigheid, veiligheid en duurzaamheid. Het levert een jaarlijkse besparing op van ca. €215.000,00 voor de 45 huisartsenpraktijken a.g.v. minder aanvragen en meer bewustwording. Daarnaast leverde het MCC Omnes de erkenning van 'Good Practice' op door zorgverzekeraar VGZ.

Het aanvraaggedrag van de voorschrijver in de eerste en tweede lijn wordt daarnaast beïnvloedt door spiegelinformatie, scholing (DTO en Ochtendspits) en werkafspraken.


2. Lijnloze zorg

In 2023 zijn de volgende mijlpalen gerealiseerd:

  • Opschaling van twee dagdelen cardiologie naar vier dagdelen cardiologie in MMC Echt (ingaande september 2023).
  • Visie ontwikkeling MCC Omnes: van anderhalvelijn naar lijnloze zorg. Meer informatie >>>
  • Het anderhalvelijnszorg interventiepakket van MCC Omnes heeft een bewezen impact op het toegankelijk houden van de zorg. Het is bewezen dat:
    • door de combinatie van interventies de verwijzingen per 1.000 patiënten in een vergrijsde regio met lage SES-cijfers tot zelfs onder het landelijk gemiddeld verminderen.
    • het aantal verwijzingen op diverse specialismen een gunstigere trend laat zien.
    • significante substitutie percentages, verschillend per specialisme (Promotieonderzoek Ken Peeters).


3. Transmurale zorg

De derde pijler, Transmurale zorg, omvat: transmurale nascholing; transmurale communicatie en kwaliteit en transmurale projecten.
In de transmurale nascholing is een steeds sterker wordende samenhang tussen de diverse onderdelen te zien. Bovendien versterken ze elkaar waardoor het lerend effect in toenemende mate zichtbaar wordt: leren door samenwerken.

Communicatie ondersteunt dit als hulpmiddel. MCC Omnes heeft hiervoor verschillende tools die hierbij worden ingezet. Zo worden infographics in toenemende mate gebruikt om complexe informatie toegankelijker te maken. Daarnaast is er de ZuydWester|Nieuws, de digitale nieuwsbrief van HACo West, MCC Omnes en Meditta. Deze is bij het lezersonderzoek met een 4.1/5 sterren gewaardeerd en heeft volgens de lezers het doel, de reductie van de e-mailstroom en het aanbieden van het belangrijkste nieuws in één oogopslag behaald.
De andere tools, zoals ZorgVinder, het Smoelenboek, de Denktank en transmurale intervisie zijn andere instrumenten.

Met de werkafspraken-app worden regionale transmurale werkafspraken (RTA) in een oogopslag en gemakkelijk vindbaar gepresenteerd. Het beheer ervan is in 2023 verbeterd door de aanschaf van een documentbeheersysteem, als onderdeel van het cms. Voor ZorgVinder is de samenwerking uitgebreid met de OZL-regio.

Ook in het transmuraal incident melden (TIM) zijn er ontwikkelingen die de ketenzorg op termijn verder verbeteren.

De programmamanagers van MCC hebben in 2023 diverse projecten aangestuurd: dementiezorg; ouderenzorg; Themacoalitie Farmacie en de zorgpaden Artrose en Hartfalen. Het project Veerkrachtig Samen Beslissen (met Kwetsbare Ouderen) werd afgerond: door het inrichten van interventies, gericht op zowel burgers als op professionals zijn waardevolle stappen gezet. 

De Themacoalitie Farmacie heeft onder andere het FTO-pakket Polyfarmacie bij kwetsbare ouderen opgeleverd en er zijn nieuwe vormen van samenwerking gerealiseerd.

De zorgpaden Artrose van heup & knie en Hartfalen zijn ge(her)introduceerd en geïmplementeerd.

 

Overige highlights

Ook deze gebeurtenissen zijn het waard om te vermelden:

In 2023 is een aantal wetenschappelijke artikelen gepubliceerd door de aan MCC Omnes gelieerde promovendus Ken Peeters. Hij evalueert de e-meedenkconsulten. Een systematische review en kwalitatief onderzoek worden beschreven. Daarnaast verscheen er een artikel over Advance Care Planning (ACP), over een studie die onderzocht hoe ouderen met verschillende opvattingen en behoeften over ACS op een adequate en meest voordelige manier door zorgprofessionals kunnen worden benaderd.

Per 1 januari nam Marielle Krekels na bijna zestien jaar afscheid als directeur van MCC Omnes. Ze werd per die datum opgevolgd door Kristy Pickwell, internist. Jessica Vliegen, voorheen programmamanager van de themacoalitie Farmacie droeg in november het stokje over aan Ewout Tijdeman. Jessica richtte zich vanaf die datum geheel op het leiden van MCC Omnes.

In september presenteerde MCC Omnes zich met een symposium, georganiseerd ter gelegenheid van het afscheid van Mariëlle Krekels. Vele sprekers gaven acte de présence tijdens de avond waarin MCC Omnes en Mariëlle samen met zo'n 60 genodigden terugblikten op de 'Pareltjes van MCC Omnes'.


2024

Waar 2023 duidelijk een transitiejaar was, wordt voor 2024 ingezet op een nog stevigere samenwerking binnen alle aandachtsgebieden.


MCC Omnes als werkgever

Zonder tevreden en goed functionerend personeel kan MCC Omnes bovenstaande niet waarmaken. Investeren in goede arbeidsomstandigheden, een prettige werkomgeving en het aanbieden van een interessant scholingsaanbod vindt MCC Omnes dan ook vanzelfsprekend. Een goede cultuur, waarin onze kernwaarden 'onafhankelijk', ‘verbindend’, ‘innoverend’ terugkomen is een must om impact voor en door zorgprofessionals te realiseren. 
Het onderhouden van een fijnmazig en persoonsgericht netwerk en laagdrempelig toegankelijk voor praktiserende medische collega’s is bij MCC Omnes gewoon.