Integrale diagnostiek: wat is het?


Eerstelijnsaanvragers vragen steeds meer diagnostiek aan, maar hebben vaak geen weet van de kosten. MCC Omnes heeft zinnig en efficiënt aanvraaggedrag hoog in het vaandel staan. Hiervoor hebben we in samenwerking met Zuyderland enkele interventies ingezet om bewustwording van het aanvraaggedrag bij huisartsen te vergroten, met als doel het voorkomen van onnodige of dubbeldiagnostiek. 



















Diagnostiek kent de volgende vormen:

  • Laboratoriumdiagnostiek (klinische chemie en hematologie)
  • Medische microbiologie
  • Klinische pathologie
  • Medische beeldvorming
  • Functie onderzoek


Applicaties

MCC Omnes heeft enkele applicaties in beheer om huisartsen en medisch specialisten in de Westelijke Mijnstreek te ontzorgen bij het (digitaal) aanvragen van diagnostiek en het verwijzen van patiënten.
 

1. ZorgDomein 

ZorgDomein is een platform dat zorgvraag en -aanbod samenbrengt en dat huisartsen helpt met het vinden, kiezen en regelen van de best mogelijke zorg voor hun patiënt.

In de Westelijke Mijnstreek kunnen huisartsen via ZorgDomein verwijzen voor:

  • specialistische zorg binnen Zuyderland
  • e-meedenkconsulten (medisch specialist en kaderhuisarts)
  • horizontaal verwijzen (kaderhuisarts)
  • lijnloze zorg (Anders Beter Centrum) en expertisecentra (Pulmocheck, Niercheckpoli en Teledermatologie)
  
2. Cyberlab

Cyberlab is een beveiligde webapplicatie waarmee in de huisartsenpraktijk elektronisch laboratoriumonderzoek wordt aangevraagd bij Zuyderland Medisch Centrum. Tot het aanvraagpakket behoren bloed, urine, ontlasting en kweken. Hierin zijn enkele interventies gedigitaliseerd ten behoeve van labdiagnostiek. Hierover verderop meer of bekijk hier >>>

Cyberlab wordt steeds doorontwikkeld. Voor 2024 zijn de volgende projecten gepland:

  1. Pathologie is per 22 maart 2024 beschikbaar via Cyberlab. Hier zijn ook de formulieren cytologie-histologie in opgenomen.
  2. Papierloos werken via het EPD. Eerst worden de poliprocessen binnen Zuyderland geüniformeerd. Vervolgens kan papierloos aanvragen binnen Zuyderland vorm krijgen (handig en goed voor het milieu).
  3. Digitalisering van het loopbriefje. In het kader van duurzaamheid hoeven patiënten geen papieren briefje meer mee te nemen naar de priklocaties, maar is de aanvraag digitaal beschikbaar. 


Duurzaamheid 

MCC Omnes heeft in het kader van duurzaamheid en doelmatigheid met Meditta afspraken gemaakt over het tijdige vervoer van afgenomen patiëntmateriaal (bloed, urine, enz.) naar Zuyderland. MCC Omnes heeft hiervoor geen eigen wagenpark beschikbaar, maar maakt gebruik van het wagenpark dat Meditta toch al inzet. 

MCC Omnes heeft met Zuyderland afspraken gemaakt de verwerking van uitslagen. Over welke uitslag je binnen hoeveel uren in het systeem kunt verwachten. Afwijkende uitslagen worden daarnaast altijd doorgebeld. Zuyderland bewaart het buisje met overgebleven bloed (het zgn. 'spijtbloed'): mocht een aanvullend onderzoek nodig zijn, dan hoeft de patiënt niet nogmaals geprikt te worden.