Integrale diagnostiek: PDCA
MCC Omnes heeft de afgelopen jaren in samenwerking met Zuyderland MC een unieke en complete visie op integrale labdiagnostiek ontwikkeld. Binnen deze visie is een pakket aan interventies uitgewerkt, dat gebruikt wordt in zowel WM als OZL, in de 1e en 2e lijn en bij de Verzorging en Verpleging (V&V) sector. Hierbij wordt optimaal gebruik gemaakt van de laboratoriumgegevens. Kort samengevat: toegankelijk voor patiënt, huisarts en specialist, lijnloos, patiëntvriendelijk, met maximale inzet op kwaliteit, snelheid, doelmatigheid, veiligheid en duurzaamheid.
Bovendien levert dit een jaarlijkse besparing van ca. €215.000,00 op voor onze 45 huisartsenpraktijken in de Westelijke Mijnstreek. Het bewustmaken van de huisartsen van de kosten resulteerde namelijk in minder aanvragen. MCC Omnes en Zuyderland zijn met deze unieke samenwerking koploper in Nederland.
We hebben deze visie uitgewerkt in een interactieve infographic. In onze ogen is dit, waar integrale diagnostiek voor staat.
Zorgverzekeraar VGZ heeft deze samenwerking tot 'Good Practice' benoemd en hieraan enkele publicaties gewijd:
- Aanvraaggedrag diagnostiek beïnvloeden (presentatie) >>>
- Aanvraaggedrag diagnostiek beïnvloeden (infographic) >>>
Lerend systeem
MCC Omnes beïnvloedt het aanvraaggedrag van de voorschrijver in de eerste en tweede lijn door:
- Eerdergenoemde interventies.
- Spiegelinformatie: periodiek ontvangen huisartsen data (uit 1e en 2e lijn, over OZL en de WM) over het aantal verwijzingen door welke huisarts, het verschil in (door)verwijsgedrag specialisten en de patiënttevredenheid.
- Scholing: DTO, Ochtendspits.
- Werkafspraken.
Enkele voorbeelden uitgelicht:
Scholing
DTO onderwijsEen belangrijke activiteit van MCC Omnes is de ontwikkeling en organisatie van het Diagnostisch Toetsoverleg (DTO). Huisartsen zijn georganiseerd in toetsgroepen waarbinnen zij, met behulp van spiegeldata hun aanvraaggedrag kunnen vergelijken en inzicht verkrijgen in de doelmatigheid van hun aanvraag en verwijsgedrag afgezet tegen de geldende richtlijnen en evidence based practices.
Uniek in de samenwerking met Zuyderland is, naast de aanwezigheid van een laboratoriumspecialist, ook de aanwezigheid van een medisch specialist. Op deze wijze zijn de bijeenkomsten een uitstekende manier waarop huisartsen en specialisten van elkaar leren en meer begrip krijgen van wat men van elkaar nodig heeft om optimale zorg in samenhang te kunnen bieden.
Ochtendspits
Ochtendspits is een kennisquiz waarbij deelnemers (huisarts (in opleiding), apotheker, medisch specialist) twee keer per week per e-mail een uitdagende, interessante vakinhoudelijke vraag voorgeschoteld krijgen die de kennis toetst. Ook de onderwerpen vanuit DTO's en werkafspraken komen regelmatig langs.