Lijnloze zorg: producten en PDCA


MCC Omnes heeft door de jaren heen steeds geluisterd naar de behoeften van huisartsen en medisch specialisten en op basis daarvan nieuwe producten ontwikkeld. Het huidige anderhalvelijnsaanbod bestaat dan ook uit een diversiteit aan producten: e-meedenkconsulten tussen huisarts en medisch specialist, maar ook tussen huisarts en kaderhuisarts en het AndersBeterCentrum, waar fysieke anderhalvelijnszorgstraten in samenwerking met medisch specialisten van Zuyderland worden aangeboden. Alle producten worden digitaal ondersteund en zo efficiënt en duurzaam mogelijk ingericht. 


Huidig productaanbod anderhalvelijn














 



Productaanbod in cijfers


Tabel 1: Aangevraagde e-meedenkconsulten en teleconsulten 2022 en 2023


 






 






Tabel 2: Verwijzingen Anders Beter Centrum horizontaal verwijzen: gynaecologie, orthopedie en diabetes 2022 en 2023





















Tabel 3: Verwijzingen Anders Beter Centrum zorgstraten: orthopedie en cardiologie 2022 en 2023






 








Highlights 2023

In 2023 zijn de volgende mijlpalen gerealiseerd:

  • Opschaling van twee dagdelen cardiologie naar vier dagdelen cardiologie in MMC Echt (ingaande september 2023).
  • Visie ontwikkeling MCC Omnes: van anderhalvelijn naar lijnloze zorg. Meer informatie >>>
  • Promotieonderzoek Ken Peeters.

 

Pilots

Hart vaat Preventie  Centrum

In de pilot Hart Vaat Preventie Centrum is beoogd een CVRM expertisecentrum op te richten bestaande uit specialisten en kaderhuisartsen en beschikbaar voor patiënten uit de gehele Mijnstreek regio. Met als doel om dit expertisecentrum de spil te maken van de CVRM zorg in de Mijnstreek met een coördinerende, adviserende en uitvoerende rol. Tijdens de pilot kwamen grote logistieke en ICT technische uitdagingen aan het licht. Medio 2023 is besloten de pilot voorlopig on hold te zetten om nieuwe denkrichtingen nader te kunnen verkennen.  


Diabetes Expertise Centrum

Deze pilot is onderdeel van het programma Diabetes 2.0 van de Kerncoalitie Mijnstreek. In de Kerncoalitie Mijnstreek werkt MCC Omnes samen met stakeholders Meditta, HOZL, Zuyderland, Meander, Burgerkracht en zorgverzekeraar CZ aan toekomstbestendige zorg. Medio 2023 is het programma Diabetes 2.0 opgedeeld waarbij onder andere het project Chipmunk is overgedragen aan Meditta en het transmurale project Diabetes Expertisecentrum bij MCC is gebleven. De pilot wordt in 2024 voortgezet en verder geoptimaliseerd.
 

Vooruitblik 2024

In de toekomst kan het aanbod lijnloze zorg er als volgt uitzien:



















 

Daarnaast is er een uitbreiding met fysiotherapie, logopedie, ergotherapie, diëtist, podotherapie, apothekers, SO, GGZ denkbaar.
 

Voor 2024 staan (onder andere) de volgende initiatieven gepland:

  • De doorontwikkeling van anderhalvelijns producten: hartfalen; injectiespreekuur orthopedie; KNO; OSAS; kleine chirurgie; uitbreiden expertisecentra voor meerdere specialismen; optimaliseren triage met mogelijke doorontwikkeling naar centraal triagepunt; e-meedenkconsult longgeneeskunde.
  • Het intensiveren van de samenwerking vanuit de gezamenlijke gesprekstafel Zuyderland, CZ, HACo West/Meditta, Medisch Stafbestuur Huisartsen (MSH)/HOZL en MCC Omnes voor het bepalen van kansrijke initiatieven in de Mijnstreekregio.


Lerend systeem

MCC Omnes heeft een pakket aan interventies ontworpen. De combinatie van deze interventies maken anderhalvelijnszorg bewezen effectief. Het betreft het volgende pakket aan interventies:

  • E-meedenkconsulten
  • Triage/expertisecentra
  • Anders Beter Centrum
  • Lerend systeem (doelen-monitoring-analyse-bijstellen-scholen/werkafspraken/enz.)  


De MCC Omnes werkwijze is een lerend systeem waarbij periodiek op eerdere niveaus middels een PDCA-cyclus wordt gemeten of opschaling, bijsturen of zelfs stoppen noodzakelijk is. Hiervoor wordt de volgende spiegelinformatie gebruikt:

  • Aantal verwijzingen;​
  • Welke huisarts verwijst hoeveel;​
  • Verschil in (door)verwijsgedrag specialisten; ​
  • Aantal alsnog verwijzingen;​
  • Patiënttevredenheid​


Het gebruikte lerend systeem heeft reeds tot diverse bijsturingen/verbeteringen geleid: